dijous, 28 de gener del 2016

El nedador del mar secret

Ens en va parlar el traductor Yannick Garcia, el dia que vam tenir el privilegi de tenir-hi una xerrada, en ocasió de comentar el seu llibre de contes La nostra vida vertical. Ens va dir que justament feia molt poc que l'havia traduït, per això el nostre interès en llegir-lo.

El nedador del mar secret, és la història del complicat naixement d'un nen, explicada pel seu pare. S'hi fonen el llenguatge poètic de la narració i una emoció continguda per projectar un poderós sentiment, d'amor i, alhora, l'aceptació d'una realitat no desitjada.

 L'edició de tapes dures, enquadernada en tela de color blau i amb una cinta de punt de llibre de color vermell, ens fa pensar en un volum d'aquells que es troben en alguna lleixa fruit d'alguna herència i que la curiositat ens empeny a obrir-lo. Penso que val la pena de fer-ho, ja que la història que conté, és una experiència personal explicada amb una tan gran intensitat i sensibilitat que quedes immers en les onades de la literatura.

William Kotzwinkle, un autor poc conegut per molta gent de casa nostra, va voler plasmar en 90 pàgines la mort del seu primer fill que va néixer sense vida i que va transportar-lo en una caixeta de fusta de pi, elaborada per ell mateix, a un lloc al bosc on va voler enterrar-lo. Potser la història no és rellevant, però la manera com descriu el relat, la força de les paraules, i la riquesa literària emprada, dóna lloc a un mèrit ben merescut d'un relat escrit l'any 1975 i que va ser redescobert l'any 2012
després d'haver estat mencionat en una novel·la d'espies del novelista anglès Ian McEwan.

Segons comenta l'autor, va ser escrit en un acte de desesperació, ya que no tés res a veure amb la seva bibliografia habitual. Diu que més que un llibre, és un record que sempre viurà amb ell.

I penso que en nosaltres també......

***