diumenge, 14 de desembre del 2014

Regals nadalencs

El costum de fer regals per Nadal s'ha anat incrementant a mesura que l'estat del benestar també ha anat desenvolupant-se en la nostra societat. Personalitzant-ho en la meva familia, puc dir que la Diada de Reis és l'estrella de les Festes nadalenques en quant a regals, i tanca el periode que comença la Nit de Nadal amb la celebració de la Missa del Gall amb els Bons desitjos a la sortida, socialitzant-nos amb amics i compartint algún trosset de torró o pastes de full acompanyades de cava amb porró.

Actualment els costums familiars són més plurals. El nostre país acull gent de poblacions diverses i cada col·lectiu ho celebra d'acord també amb les seves arrels. Hi ha quí fa el sopar de festa, en el qual l'intercanvi de regals es fa present. Hi ha quí reparteix els obsequis el mateix dia de la Nativitat en l'àpat familiar, hi ha també quí no tenia costum de celebrar el Nadal, però l'adaptació als costums propis del lloc on ha trobat la seva vida, ha acabat per sucumbir a les tentacions de les societats de consum que els rodegen.

Tot això m'ha vingut al pensament, atès que un dels suplements del Diari ARA d'avui diumenge, parla de Regals + Menjar + Lleure, exposant tota mena coses que es fan al voltant d'aquestes setmanes que anomenem genèricament "NADAL". Els consells per comprar regals ocupen bona part de les pàgines. M'ha fet riure molt el suggeriment de compra per l'avi que ja té de tot. Es veu que hi ha una web nomenada Abueling.com que ofereix la creació d'un arbre genealògic amb especialistes investigadors de les nissagues familiars. Bé, aquest regal no seria original en el nostre cas, atès que aquest arbre també el tenim, des de fa anys, i ben informatitzat, amb possibilitats d'imprimir llistes a partir de qualsevol familiar, i en el qual hem anat incorporant avis i rebesavis de totes les nostres nissagues. Els nostres especialistes han estat els pares i tiets que ja no hi són presents, els quals ens van ajudar en les investigacions. Encara no tenim néts, però crec que els hi posaríem molt dificíl en cas de que vulguéssin sorprendre'ns amb aquestes "originalitats".


***

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Com que ja tots tenim de tot. Amb la meva família fa temps que vam fer un pacte de no agressió. Això vol dir que jo no et compro cap regal si tu no em compres cap regal. I de moment ha anat molt bé així

Xiruquero-kumbaià ha dit...

A partir de la fotografia que has posat ja es veu que n'hi ha molts que no saben - o no sabem- què redimonis comprar.
I posats a regalar, apareixen els "pongo", o sia aquell objecte que, una vegada agraïda com cal la seva recepció, hom es pregunta "y eso donde lo pongo?"

Marta ha dit...

Pons, tot és questió de posar-se d'acord.

Xiruquero, és veritat, els pongos són una llauna. Penso que tots hem madurat amb el tema del regals.
Mira que s'han gastat diners amb coses inservibles!