divendres, 30 de maig del 2014

Williams en estat pur

Tennessee Williams va ser un dels grans autors del teatre contemporani americà. Coneixem les seves obres també per la gran pantalla, les quals van ser exhibides en diferents ocasions amb grans actrius de l'època i que en el nostre país van ser la gran expectació dels anys de la postguerra.

Sota la direcció de Josep Maria Pou, al Teatre Goya es representa El Zoo de Vidre. Ens diuen que es tracta d'una de les seves obres més autobiogràfiques. L'any 1945 es va estrenar a Broadway reconeguda com una obra mestra amb multitud de premis, i el primer èxit teatral del seu autor.

Amb personatges intemporals, l'argument tracta de l'abisme entre el món que es vol veure i la realitat existent. Una família del sud dels EE.UU, amb una mare controladora i frustrada, amb un dubtós instint de protecció envers els seus fills, fa que la personalitat d'aquests fills no es pugui desenvolupar d'una manera autònoma i equilibrada. És un tema encara de força actualitat, qui no coneix o ha conegut persones amb aquesta manera de ser i de fer, que ha obligat als seus a seguir camins no anhelats.

L'escenificació de l'obra amb quatre actors de qualitat de la nostra escena catalana, força rellevants, i amb la direcció de'n Josep Maria Pou que no decep mai, i també amb la traducció de l'enyorat Emili Teixidor, fa que l'espectador que li agrada el teatre pugui gaudir un parell d'hores d'un text sense data de caducitat.

Agraïm la reposició d'aquestes obres, les quals t'obliguen a reflexionar una vegada més en les conseqüències que el nostre comportament pot influir en el altres, i en l'entorn en el qual estàs immers, i que moltes vegades inconscientment obliguem a canviar.

***