dijous, 9 de maig del 2013

Big Bang 2

Potser aquesta és la fotografia que més m'ha agradat de la exposició "SEDUÏTS PER L'ART" que Caixa Forum està a punt de concloure. No en va és la "joia de la corona".

L'exposició per ella mateixa no m'ha acabat de seduir. He trobat que la barreja de fotografies del segle XIX amb les fotografies contemporànies dels segles XX i XXI, confon al visitant, malgrat la qualitat de les obres.

Pel meu gust, potser hagués preferit separació d'èpoques, ja que vas passant d'un estil a l'altre i és una mica desconcertant tal i com està muntada.



La inspiració dels primers fotògrafs de la història que va representar al segle XIX, relacionar pintures amb les fotos que composaven, mereixen un gran respecte i admiració atès els mitjans amb els quals disposaven, i per l'espectador és d'un gran interès veure el treball d'aquells pioners que començaven a utilitzar unes eines molt precàries que donaven resultats molt òptims.

Els treballs del segle XXI ja són d'un altre caire. Les eines són molt més avançades i potser la inspiració ja no és tant reexida. Per això, aquesta intercalació d'obres per temes, l'he trobat dissonant. Potser hagués preferit un ordre cronològic.

La fotografia contemporània que es mostra en el catàleg en portada, i que comento al principi, l'he trobat genial i aquesta sí que m'ha seduït. És la darrera de la exposició i amb el títol de Big Bang 2 l'autor ens explica la seva tècnica: Les flors estan congelades amb nitrògen líquid i amagades entre elles hi ha petites càrregues explosives. En fer-les detonar, els pètals esclaten en mil bocins de glaç que són capturats per la càmera digital d'alta velocitat, donant la sensació del model cosmològic de l'Univers. En una sala annexa, es veu en filmació i és d'una gran fascinació visual.

No deixem mai de meravellar-nos.

***