divendres, 30 de novembre del 2012

Segle de les llums i de grans pensadors

Novena classe de: Història de Catalunya a través de l'art.


Lluis XIV-Pintura: Hyacinthe Rigaud

Fent un salt en la Història ens hem posicionat a finals del XVII i endinsat al XVIII, fent especial esment a Lluis XIV, el Rei Sol, i la seva cort versallesca, pel seu llarg regnat de rei absolut, i que el seu règim va influenciar força als reis europeus imperants. L'Antic règim, anomenat pejorativament pels revolucionaris francesos  després d'aquells absolutismes europeus, va culminar amb la Revolució Francesa el 1789.

Aquells reis controlaven els impostos i el comerç internacional i que amb noves vies de comunicació amb el Nou continent, passant per les Costes d'Àfrica, va esdevenir el comerç d'esclaus per treballar especialment en els cultius de les terres americanes. Es calcula que de 10 a 15 milions de persones van ser esclavitzades i tretes dels seus llocs d'orígen, entre el 1650 al 1860.

Atès el gran moviment marítim que s'esdevenia, les classes privilegiades donaven "patents" a pirates perquè assaltessin naus enemigues, i la pirateria va ser una manera de viure legalment de productes que es transportaven d'una banda a l'altra.

Veient que la societat havia d'avançar amb nous coneixements, Lluis XIV, va instaurar la Societat de les Arts i Ciència, i va facilitar la investigació de nous mètodes per a l'agricultura.


Instauració Societat -Pintura:Charles Le Brun (1619-1690)

Camperols-Pintura Pieter Brueghel el Vell. Segle XVI

A les nostres terres les normes que regien aquesta agricultura eren caduques, i els camperols subsistien com en èpoques medievals, amb fortes repressions, per la qual cosa les sublevacions a Catalunya i a València eren constants.

A Espanya va morir el rei Carles II, el darrer  de la Casa dels Austries, el qual havia mostrat sempre la seva feblesa física, potser deguda a  un grau de consanguinitat familiar del 25,4%. Sense descendència i amb un fort conflicte internacional per la successió, va començar la Guerra de Successió que va durar 14 anys i de la qual, els estats de la Corona d'Aragó en van sortir greument perjudicats amb els setges borbònics i van haver de capitular a favor del nou rei Felip V, el qual va abolir tos els drets de la Corona d'Aragó, mitjançant el Decret de Nova Planta.

13 mesos de Setge a la ciutat de Barcelona


La primera meitat del segle XVIII va ser el Segle de les llums i de grans pensadors, pel resorgiment de filòsofs com Isaac Newton, Voltaire o John Locke, que defensaven el pensament i la raó i l'estat de la persona perquè tingués accés a l'educació, fossin quins fossin els seus orígens. Aquests pensaments influiran en certa manera a les monarquies per donar un tomb a la llibertat de pensament i la tolerància religiosa.

Guillem III d'Anglaterra i II d'Escòcia, serà el monarca que proposarà canvis i defensarà la monarquia parlamentària, amb els tres poders separats, mentre les altres monarquies europees encara van seguint essent absolutes.

Tres fets importants a destacar a partir de la segona meitat del segle XVIII:

La guerra de la Independència americana al 1776; la signatura de la Constitució americana establerta pel president George Washington el 1787, la qual afectarà a tot el món; i la Revolució francesa el 1789 que portarà un abans i un després en les estructures socials i al panorama mundial.


La classe varem acabar-la mencionant i recomanant l'exposició: "Indianes 1736-1847", de la qual vaig publicar-ne un apunt el mes de juny passat en aquest mateix blog. Aquest periode va ser de gran esplendor pels catalans després de la derrota del 1714. El país va resorgir amb aquelles manufactures, amb un comerç arribat de terres asiàtiques i posteriorment distribuït a Europa. Aquesta capacitat de tirar endavant, és un do que ens omple d'orgull com a poble i que considero no hem d'oblidar.




***


3 comentaris:

Joan Antoni ha dit...

Conèixer la Història Contemporània ens fa comprendre el perquè de les Monarquies, el perquè de les Repúbliques i la importància de les Constitucions en tot plegat: la conquesta de la sobirania del poble en front de la sobirania del poder.

Joan Antoni ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Marta ha dit...

Aclariment. He eliminat un comentari que ha arribat duplicat.