dimecres, 24 de març del 2010

El mag de Venècia

Aquest matí gris de primavera m'ha valgut la pena fer un passeig per la exposició que Caixa de Catalunya una vegada més ens mostra a la seu de La Pedrera.

"L'art és l'objectiu de la meva vida" va dir Mariano Fortuny Madrazo (Granada 1871-Venècia 1949).

No en va, aquest home polifacètic fill de Marià Fortuny i Marsal, pintor de la "Vicaria", va rebre el sobrenom de "el Petit Leonardo" per la seva capacitat creativa i innovadora i Proust s'hi va referir com "El mag de Venècia".



L'exposició ens exhibeix les diverses facetes de'n Fortuny educat en un ambient refinat i erudit, la seva formació s'encamina vers la pintura, però també s'interessa per l'estudi de l'electricitat, la física, l'òptica, la fotografia, la música i el teatre. El teatre és una de les seves grans passions i revoluciona la posada en escena del segle XX amb el "Sistema Fortuny" que consta d'un dispositiu d'il·luminació indirecta i per una cúpula de quart d'esfera que engloba l'escenari, substituint els cels pintats dels decorats tradicionals.

Instal·lat des del 1889 al Palazzo Martinengo amb la família, va començar a familiaritzar-se amb la ciutat, ja sigui amb la càmera de fotos o amb els pinzells.



En el seu anhel d'assolir a través de l'art la bellesa en tots els ordres de les coses, decideix també dedicar-se al disseny tèxtil. Col·labora en la realització de vestuaris teatrals, s'inspira amb teles antigues de la col·lecció familiar.

Junt amb la seva dona Henriette irromp en el mon de la moda i cap el 1907 confecciona una túnica de tela prisada de nom Delphos que cau al llarg del cos, adaptant-se a l'anatomia femenina, que va ser una revolució per alliberar el cos de la dona que continuaba utilitzant cotilles que les oprimien.

Va ser un ferm partidari dels avenços tecnològics aplicats al camp de l'art. Al llarg de la seva vida, va arribar a enregistrar més d'una vintena de patents.

En el periode entre-guerres es va convertir en un brillant home de negocis, però va tenir una gran devallada arran de la segona Guerra Mundial.

***
Aquí una breu pinzellada d'aquest home de gran audàcia empresarial i precursor de la modernitat.

Fins el 27 de juny es pot veure aquesta exposició. Les obres són portades del museu venecià.Val la pena endinsar-se en la Sala de La Pedrera. En especial per veure també la colecció de fotografies de la Venecia de les primeries del segle XX, captades per la càmera de'n Fortuny.

***