dimecres, 17 de febrer del 2010

Nathaniel Adams Coles "El Rei"

El nom artístic era Nat "King "Cole, nascut com Nathaniel Adams Coles (1919-1965) gran pianista de swing. Amb la introducció d'aquest músic hem reprès aquesta setmana el taller de Jazz .

Des de ben jove aquest músic nascut a Montgomery (Alabama) , negre sudista, va ser molt ben considerat per les seves aptituts musicals al piano. Fill d'un pastor d'església i germà d'un contrabaixista va començar a frequentar locals de jazz i va formar la seva pròpia Banda, formada per un trio (piano, contrabaix i guitarra), amb músics escollits . De família benestant era un home educat i culte, va començar les seves gires musicals a Chicago, junt amb el seu germà i va establir-se a Los Angeles on va formar el Nat king Cole Trio. El Grup Metronome All stars, que amidava la popularitat dels músics a través de les revistes, el va considerar diverses vegades el millor pianista dels temps.

Va rebre influències dels pianistes Earl Hines i Teddy Wilson. La seva tècnica musical i la seva velocitat i habilitat al piano va fer que tingués un gran èxit de públic en els locals habituals de l'època on va ser guardonat amb el sobrenom de "King", diuen que va ser quan una persona, després d'una actuació, li va posar al cap una corona de paper. Va participar en innumerables programes de radio i van ser molt sol·litades les seves actuacions.




Tenia una bona veu com a crooner, i malgrat que no era el seu objectiu cantar, va acabar cantant balades algunes d'elles ensucrades, per correspondre al seu públic fidel. Va ser de la manera que va ser més conegut arreu, atès que els anys cinquantes va desfer el trio i va dedicar-se a tocar el piano en orquestres de swing i a cantar, ja que guanyava més diners amb la seva faceta de cantant, que amb els combos.

Recentment, gràcies a la tècnica, la seva filla Natalie, va popularitzar el tema Unforgettable, cantant a duo amb el seu pare:



Va viure pocs anys, ja que va contraure càncer i als 46 anys va deixar-nos amb una bon record de la seva trajectòria artística i amb un gran nombre de gravacions musicals.

En la darrera època de la seva vida, la seva popularitat va arribar als països de parla hispana amb les seves balades en espanyol, malgrat que no coneixia aquest idioma ja que era íntegrament anglo-parlant. Així el varem conèixer en les nostres latituds.

***