dimecres, 11 de febrer del 2009

Signes i símbols a través de l'art - 2

Seguint amb el taller de referència, i amb el post del dia 4 de febrer (vegeu aquí), aquesta setmana hem seguit amb el tema de la natura i hem comentat i treballat els símbols dels animals. El renaixement, amb el seu art, va recuperar les simbologies mitològiques.

A l'home al llarg de la història sempre li ha preocupat la vida i la mort, el sol i la lluna, el cel i la terra, i ho ha anat reflectint a través de l'art amb els símbols que s'han creat a través de les diverses cultures.

L'home primitiu amb el contacte directe amb la natura, va deixar reflectida la seva preocupació de lluita del bé contra el mal, les criatures que provenien del subsòl i les que podien viatjar al cel amb els símbols dels animals mitològics, i altres creences.

Els animals mitològics, meitat home/dona, meitat animal, significaven la unió de la força dels animals amb l'intel·lecte de l'home/dona.







Tenim: Arpies, centaures, tritó homa, sirena dona, minotaure, esfinx.
















Procedents del submón podrien ser : la Hydra, la Medusa, la Serp.

Del cap de la Medusa, va néixer Pegaso, aquest amb ales per pujar al cel.










D'ales en porta també Mercuri/Hermes, representat amb una serp a la mà, simbolitzant el missatger que podia contactar amb el cel i el submón.


La serp. Molt present en totes les cultures. Podria ser símbol del mal, en la cultura occidental, però no en les orientals, ja que pels hindús, en les seves creences, la deesa NAGA és la serp que controla les pluges.




Tenim també Escolapi/Asclepi amb el símbol d'aquest rèptil, ja que amb la regeneració de la seva doble pell, de la mateixa manera, és símbol de curació.










Animals simbolitzant sabiduria: Cèrvol, Mussol.













Lleó. El rei dels animals. El seu símbol és el Sol. Significa poder, abundància. La lleona, és l'astúcia.





També els animals amb banyes i de color blanc, signifiquen abundància, coneixement i puresa. Podrien ser l'unicorni, la cabra, l'anyell.








Tenim el Drac que en la seva simbologia s'uneixen els tres móns. Cada cultura li ha donat el seu significat: El mal, però també té ales per volar al cel, sabiduria i sort pels xinesos.











Resurrecció, renaixement, vida, amor i immortalitat ens simbolitzen els següents: Au fènix, les abelles, l'escarabat egipci, papallona.








El cigne: submissió i confiança.

El peix: Font de la vida. Va ser el símbol dels primers cristians.











Marieta:
Bona sort.














Aranya: A orient bona sort, ja que cau del cel en un fil. (llegenda Atenea i Aracne)

Corb i salamandra: Mal presagi, símbols de la mort.
Ruc: pobresa, soletat.
Bou: Fortalesa, poder, força masculina.
Elefant: En grec"muntanya". Sabiduria i paciència.






Mico: discreció, astúcia.












Gats, gossos, xacals
: amics de l'home.









I com a cloenda: L'Àliga, que és la reina de les aus, que simbolitza, poder, reialesa, victòria, molt representada en escuts heràldics i a altres emblemes.


***

4 comentaris:

rebaixes ha dit...

Quan he arribat baix de tot m'han agafat ganes d'aplaudir. A demés de la cultura que aporteu, és tant extens que un no li sap greu tornar a dalt i anar baixant... Et felicito, divinament preciós. Anton.

Marta ha dit...

Anton, celebro que t'agradi. Aquesta és la meva intenció, compartir amb vosaltres les coses que vaig aprenent. Quan he rebut el teu comentari, em faltava acabar el post. He afegit alguna cosa més. Gràcies

Begonya ha dit...

Marta quina enveja! Eixe curset és tota una font de coneixement. Estic aprenent moltíssim amb les explicacins que ens fas.

Marta ha dit...

Ei Begonya! Realment m'ho passo molt bé. Faig el taller en un Centre Cívic, i la profe és una artista/pintora que ens ho explica amb molta efusió. Ja continuaré informant-vos i així també em serveix de posada en net dels apunts, i de recordatori. Les il·lustracions les trobo a la xarxa, procuro que siguin dibuixos o pintures. Una abraçada