dimarts, 2 de desembre del 2008

Any Cerdà

Llegeixo en el suplement del Diari Avui de diumenge dia 3o de novembre, un article el qual ens parla que l'any vinent començarà oficialment l'any Cerdà a Barcelona, amb una sèrie d'actes que començaran amb un acte de inauguració el 7 de juny de 2009.

Ildefons Cerdà, ha estat sempre conegut com l'urbanista creador del Pla de l'Eixample de Barcelona. Però l'any 1859 quan l'Ajuntament va convocar un concurs per fer l'ampliació de la ciutat, el Pla de Cerdà va ser rebutjat. El concurs el va guanyar Antoni Rovira i Trias amb la seva concepció d'un Pla radial , i que va ser acceptat pel Consistori.

L'any 2000, vaig fer un curset de formació, per mitjà de la feina, que es titulava "Models de ciutat". Vam fer un repàs dels models de ciutat des de l'època romana fins al nostres dies, i varem parlar també de la construcció de l'eixample barceloní, després de l'enderrocament de les muralles. Encara guardo els apunts, i donant-los un cop d'ull, he recordat els motius pels quals a Ildefons Cerdà, li va ser aprovat el seu Pla. La imposició va venir de Madrid. Va haver-hi una persona que va influir en el govern de l'època, però ignoro perquè no se'n parla mai en cap article: Pedro Garcia Faria , "ingeniero de caminos y arquitecto" que va ser deixeble de Ildefons Cerdà. He trobat informació exhaustiva a la xarxa, i crec que es força interessant la seva trajectòria (vegeu aquí) i opineu.

Per motius polítics tenim ara un traçat de l'eixample que no és precisament el que va guanyar. No sabrem mai si el que va projectar en Rovira i Trias, s'hauria adaptat a les necessitats de la Barcelona del segle XXI. Actualment, l'Ajuntament, vol consagrar la figura del genial enginyer, que va projectar l'actual, però que en el seu moment no li van acceptar. Quines coses!!

***


1 comentari:

Anònim ha dit...

Segons tinc entès a mitjans d'abril l'Ajuntament farà un acte al Saló de Cent per obrir la commemoració del primer segle i mig de l'Eixample.
Tot i la corrupció de la seva idea en la massificació i la gasiveria del verd que van imposar els propietaris i promotors, el seu traçat, en el camp viari, demostra una visió de futur que ja ens agradaria avui dia.
Hi ha qui diu que Cerdà no va fer un eixamplament de Barcelona, sinó que en va crear una de nova del no res, deixant la Ciutat Vella en una banda al voler traslladar la centralitat de la nova Barcelona a la Plaça de les Glòries.