dimarts, 15 de juliol del 2008

Sant Benet de Bages








Les forces tel·lúriques ens han empès a fer la visita al complex lúdico-històric de Sant Benet de Bages, que, després d’uns quants mesos de publicitat als mitjans per copsar el nostre interès, i donar-nos a conèixer la recuperació d’aquest espai per l’obra social de la Caixa de Manresa i la Generalitat, ha donat el seu fruit.

Val a dir que el canvi ha estat total, desprès d’haver-ho vist amb tota la seva decadència.
Actualment entres en un espai en el que pots reviure tres èpoques ben diferenciades: El monestir romànic gairebé reconstruït en la seva totalitat, la vivenda modernista del nostre Pintor Ramon Casas i l’espai ALICIA, centre d’investigació gastronòmica del nostre segle.

Pel que fa a la visita, potser per haver-hi grups massa grans en cap de setmana, és una mica llarga. El centre ALICIA te l’ensenyen “passa que t’he vist” i no satisfà les espectatives que hom hi havia posat.

Els audio-visuals del Monestir, també massa extensos, obliguen al visitant a no poder gaudir de l’arquitectura de l’època, perfectament reconstruïda. En quant a la casa modernista de la família Casas, està a l’alçada de la seva recuperació, malgrat que també està “decorada” amb audio-visuals, alguns dels quals potser són sobrers.








Penso també que el preu de l’entrada és una mica excessiu tractant-se de l’origen dels seus benefactors. Malgrat tot, el punt positiu és que hem recobrat un lloc del nostre país que havíem “perdut”.

Sempre que puc, m’agrada posar una mica de literatura interconnectada al tema que m’ocupa. Faig esment del llibre "L'Ocell de Foc" de relats per a joves, de l’Emili Teixidor el qual em va agradar força, i gaudeixes sempre de la qualitat del lèxic que utilitza l’Emili, que s’adapta a les èpoques en la que representa la seves històries, i en aquest cas a l’època feudal. Poso una petita ressenya que he trobat a Internet.
"Un joglaret de la colla del Cec de Cabrera anomenat Ocell de foc ronda feliç pels camins una mica a l'atzar, sense lloc on viure ni saber qui és. Quan comença a qüestionar la seva identitat ha de fugir tot sol i deixar a la colla en busca de la protecció del prior del Monestir de Sant Fruitós, Berenguer de Foix. En el camí al monestir coneix la noticia per mitjà d'un bandoler de que el persegueixen. En el monestir s’hi passa gairebé tot l'any i es on coneix a Berenguer de Foix. Aquest li diu quina pot ser la seva identitat pero sense cap certesa. Just quan fa un any que l'Ocell va deixar la colla se celebra un festival al castell de Peguera on el Berenguer de Foix el portarà i on per fi tornarà amb el Cec i amb el seus companys i on decobrirà, després de tantes aventures, qui és i quin és el seu destí."
Per acabar la sortida, no hi ha com un àpat de germanor amb cuina casolana, a l'Hostal Muntané de Navarcles, regentat per una família des de fa més de 40 anys.